ULTRAkelek

Blog - futások és egyebek

Emlékszem gyerekkoromban mindig nagyon vártuk a "hosszú utazást", mikor a nagyszülőkhöz tartottunk a 80-as években a Balatonra, Győrből, befészkelve magunkat a Trabant hátsó ülésére figyeltük az elsuhanó tájat jó három órán keresztül.

Rendhagyó poszt lesz, mert futásról csak érintőlegesen fog szólni, annál inkább a jelenlegi helyzetről és annak a visszásságairól és hatásairól. Képek sem lesznek, csak a saját véleményem.

Még zöldebb!

2020.04.21

Alapvetően egyre inkább a zöld uralkodik a környezetünkben és ez a friss áprilisi zöld az ég kékjével, nos, időjárásilag legalábbis nagyon kitett és kitesz magáért a tavasz.

Már több mint egy hete kint lakunk a várostól távolabb a kis nyaralónkban a vadon szélén, visszagondolva mindig is bennem volt, hogy ez a kis alternatív menedék "abban az esetben" (jelen esetben) nagyon hasznos lehet, nem mellesleg futó szempontból - meg főleg idegileg:) Éltem itt három éven keresztül folyamatosan, szívemhez nőtt a hely.

"Egy dolog a szimuláció alapján világos lehet: a fekete lyukak nagyon furcsa objektumok, és nagyon különleges környezetet teremtenek maguk körül, ami arra is komoly hatással van, hogyan látszanak a megfigyelők számára. Az utóbbi évek során azonban egyre pontosabb modellek készülnek azzal kapcsolatban, mit is kellene látnunk, ha egy aktív fekete...

Latolgatás

2020.03.02

Mivel Zsuzsinak volt egy átvett nevezése a Gánt-trailre nekem is kapóra jött, hogy a hétvégi futást mezőnyben hajtsam végre.

Mikor leadtam a nevezésemet az Extreme Burgenland 2020-as klasszikus tókerülő távjára, az járt a fejemben, hogy ha a tavalyi receptet követem, nagy baj talán nem lehet, miszerint ez egy jó rápróbálás a májusi UB-re, igaz idén még egy Black Hole is ott van a balatoni karika előtt, egyelőre ismeretlen kilométerszámmal és kimenettel:D

Mikor futni kezdtem még nem néztem sem a távolságot, sem pedig a megtételéhez szükséges időt - olyan dolgok pedig, mint a véroxigénszint, laktátküszöb, aerób, anaerób pulzus tartományok, teljesen ismeretlenek voltak számomra - bár ugyanez igaz a futócipőkre (prónál, szupinál, stabil, neutrális, drop kifejezéselés társaik), futóruházatra is,...

Évértékelő

2019.12.30

Nem múlhat el Szilveszter úgy, hogy ne foglaljam össze kicsit az elmúlt évet futós szempontból, előbb azonban az ünnepek - most is nagyon meghitten teltek, rengeteg pihenéssel és még több futással persze.

Ismét elérkezett az év azon időszaka, mikor mindenki számot vet a történésekkel és kicsit előre néz a jövőbe. Jó alkalmat adnak erre a hosszú sötét estéken véghez vitt futások, mikor az embert körülvevő fénykörön kívül csak sötétség van, meg persze a töltésoldalban lapuló macskák, rókák és a legelésző őzek villogó szemei.

A címnek megfelelően idecitálom a runnersworld egyik véletlenül szembejött cikkét - persze sikít róla, hogy egy az egyben lett átvéve és fordítva - de legalább megtudtam, hogy ezen felsorolás szerint nem számítok megszállott futónak, phű!

Most, hogy már meglehetősen közel került a következő komolyabb futás, ideje lett egy blogbejegyzésnek is. Lesz benne elmélkedés meg persze futás és tervek is!

A Korinthosz 80 óta nem vittem túlzásba a futást, egyrészt a tartós hőség miatt, másrészt jobbnak láttam "rápihenni" a Szőlőskörre, hogy ne fulladjak ki a végére mint tavaly.

Az előzményekről röviden: A sopron trail-en igen elengedtem a lefeléken a tempót, amelyre a bal térdem érzékenyebben reagált - ez aztán oda vezetett, hogy mivel a térdemet kíméltem futás közben, alhason-combtőnél kezdett el húzódni valami, kizárólag futásnál, nem volt erős fájdalom, éppen csak kellemetlen.

Indul a nyár!

2019.06.25

Az UTH után végképp beköszöntött a nagybetűs nyár, ez első sorban abban mutatkozott meg, hogy minden különösebb tavaszias átmenet nélkül egyből egy hőségriadós hétbe futottam bele, a szó szoros értelmében, mármint a belefutás tekintetében.

A tavalyi verseny annyira megtetszett mindkettőnknek, hogy nem is volt kétséges, hogy idén is ott a helyünk.

Felébredek éjjel, fájnak a lábaim, ég a lábfejem, főleg a talppárna és az ujjak, a múló láz még egy-egy hidegrázással tudatja, hogy a szervezet küzd a 221 kilométer következményeivel és ez a küzdelem még csak most kezdődik. Zsuzsi is kiütve szuszog mellettem a meleg takaró alatt, a szálláson az összes cucc szanaszéjjel hever, de ott van közöttük...

A múlt héten befejeződött az edzésterv ez pedig már az UB hete, "megfőtt" az étel, lássuk miről is szólt ez:

Célegyenes

2019.04.25

Gyorsabban elérkezett a felkészülés hajrájára, mint gondoltam, a sok kilométeres hetek nagyon pörgették az időt.

Kezdődik az utolsó felkészülési blokk, visszanézve nagyon gyorsan eltelt (telik) az UB-ig hátralévő idő.

Közeleg...

2019.03.25

Az idő meg telik, egyre gyorsabban, az Ultrabalaton oldalán bizony feltartózhatatlanul pörög a visszaszámlálás a rajtig.

Egyre többször üt szöget a fejembe a futás közösségi médiára való "tálalása", mégpedig a túlkapások és a rémisztően rossz példák okán, amelyek egyrészt káros divatot teremtenek, másrészt alaposan frusztrálják azokat, akik elhiszik/azt hiszik, hogy ez a futás, erről szól a futás.

A fertő-tavi élmények leülepedése után csináltam egy kis számvetést, ennek az az alapja, hogy bár elégedett vagyok az időeredménnyel, lehetett volna akár jobb is, a kulcs ehhez pedig leginkább az alvás lett volna, a futást megelőző éjszaka szinte teljes alváshiánya 100 kilométer fölött nagyon beütött. További hátráltató tényező volt az első 50...

Az előző bejegyzésben vétettem egy hibát, a tó hivatalos neve csupán annyi, hogy: "Fertő", nem pedig Fertő-tó persze ez így elsőre nem egy kifejezetten pozitív jelentéssel bíró szó, ezért jobban is hangzik az utóbbi név.