ULTRAkelek

Blog - futások és egyebek

Most, hogy már meglehetősen közel került a következő komolyabb futás, ideje lett egy blogbejegyzésnek is. Lesz benne elmélkedés meg persze futás és tervek is!

A Korinthosz 80 óta nem vittem túlzásba a futást, egyrészt a tartós hőség miatt, másrészt jobbnak láttam "rápihenni" a Szőlőskörre, hogy ne fulladjak ki a végére mint tavaly.

Az előzményekről röviden: A sopron trail-en igen elengedtem a lefeléken a tempót, amelyre a bal térdem érzékenyebben reagált - ez aztán oda vezetett, hogy mivel a térdemet kíméltem futás közben, alhason-combtőnél kezdett el húzódni valami, kizárólag futásnál, nem volt erős fájdalom, éppen csak kellemetlen.

Indul a nyár!

2019.06.25

Az UTH után végképp beköszöntött a nagybetűs nyár, ez első sorban abban mutatkozott meg, hogy minden különösebb tavaszias átmenet nélkül egyből egy hőségriadós hétbe futottam bele, a szó szoros értelmében, mármint a belefutás tekintetében.

A tavalyi verseny annyira megtetszett mindkettőnknek, hogy nem is volt kétséges, hogy idén is ott a helyünk.

Felébredek éjjel, fájnak a lábaim, ég a lábfejem, főleg a talppárna és az ujjak, a múló láz még egy-egy hidegrázással tudatja, hogy a szervezet küzd a 221 kilométer következményeivel és ez a küzdelem még csak most kezdődik. Zsuzsi is kiütve szuszog mellettem a meleg takaró alatt, a szálláson az összes cucc szanaszéjjel hever, de ott van közöttük...

A múlt héten befejeződött az edzésterv ez pedig már az UB hete, "megfőtt" az étel, lássuk miről is szólt ez:

Célegyenes

2019.04.25

Gyorsabban elérkezett a felkészülés hajrájára, mint gondoltam, a sok kilométeres hetek nagyon pörgették az időt.

Kezdődik az utolsó felkészülési blokk, visszanézve nagyon gyorsan eltelt (telik) az UB-ig hátralévő idő.

Közeleg...

2019.03.25

Az idő meg telik, egyre gyorsabban, az Ultrabalaton oldalán bizony feltartózhatatlanul pörög a visszaszámlálás a rajtig.

Egyre többször üt szöget a fejembe a futás közösségi médiára való "tálalása", mégpedig a túlkapások és a rémisztően rossz példák okán, amelyek egyrészt káros divatot teremtenek, másrészt alaposan frusztrálják azokat, akik elhiszik/azt hiszik, hogy ez a futás, erről szól a futás.

A fertő-tavi élmények leülepedése után csináltam egy kis számvetést, ennek az az alapja, hogy bár elégedett vagyok az időeredménnyel, lehetett volna akár jobb is, a kulcs ehhez pedig leginkább az alvás lett volna, a futást megelőző éjszaka szinte teljes alváshiánya 100 kilométer fölött nagyon beütött. További hátráltató tényező volt az első 50...

Az előző bejegyzésben vétettem egy hibát, a tó hivatalos neve csupán annyi, hogy: "Fertő", nem pedig Fertő-tó persze ez így elsőre nem egy kifejezetten pozitív jelentéssel bíró szó, ezért jobban is hangzik az utóbbi név.

Már csupán egy hét van hátra és elindulok, hogy megfussam életem eddigi leghosszabbját, mivel azt már tudom, hogy sok-sok körön keresztül nem szeretem szívatni magamat, ezúttal elég lesz egy kör is, egy 110 kilométer hosszú kör. Mindez az év elvileg leghidegebb időszakában a környék legszelesebb régiójában.

Évzáró 2018

2018.12.30

Ismét eltelt egy év, így a számvetés ideje is elérkezett. Futás tekintetében az egyre hosszabb távok és a végre tervszerűbb felkészülések voltak jellemzőek, szerencsére idén is sérülés nélkül.

...felérve a Csobánc platójára a várromok mellett elképesztő körpanoráma fogad, szemben szélesen terül el a Balaton csillogó tükre, körös körben a tanúhegyek.

Gondoltam, hogy havonta azért egy poszt legyen a blogon, akkor is, ha a mindennapok a jól megszokott sok-sok futással telnek különösen kiemelkedő esemény nélkül.

A "nyári futószezon" lecsengésével, amely sok emlékezetes futást tartalmazott, eljött annak az ideje, hogy kicsit előrenézve kitaláljam, hogy a következő évben merre is induljak, ami a futást illeti.

Avagy a törpök élete, meg a gonosz hókuszpók (mindig melléfog!)- stb. elsőre ez ugrott be a hétvégéről. Azaz, a hosszú futások nem mindig esnek minden pillanatukban jól, de aztán csak sikerülnek, hókuszpók ide vagy oda.

Most, hogy az év egyik "nagy megmérettetése" már a hátam mögött van - meglehetősen sikeresen, a következő "kisultra" a már jól ismert Szőlőskör a maga szintes (596m+), de gyönyörű 50 kilométerével - pedig előttem, már kicsit leülepedtek az élmények.

Előbb egy kis technikai csemegézés, mégis miben, hogyan futok, jó illusztráció ehhez a K80 előtt az...

Futok az éjszakában, szól a zene, előttem és mögöttem villogó fények és írok, ahogyan szoktam, írom a blogot fejben - éppen azon gondolkozom, hogyan kellene kezdeni - hát éppen így!

még 4 nap...

2018.08.06

Péntek éjszaka....felébredek valamire, Zsuzsi békésen szuszog mellettem, kint világít a hold, ciripelnek a tücskök.

Először Zsuzsi mesélt erről a versenyről és mivel még soha nem voltunk a tavaknál, meg persze futni is szeretünk már intéztem is a nevezést és a szállást - "csapjunk egy jó kis hétvégét" jeligével. Én "lesz ami lesz" alapon a maratoni távra neveztem, mert kell a hosszú futás az edzéstervbe, Zsuzsi most a félmaratont választotta.

Ennek a versenynek a története már messzebbre nyúlik vissza, mivel Zsuzsinak már tavaly ősszel megvolt a nevezése a távra, én akkor még nem gondoltam, hogy egy ilyen nehézségű futást szintidőn belül teljesíteni tudnék.

Út az UTH-ra

2018.05.06

A Félbalaton szupermaraton után két napot pihentem, majd megkezdtük a felkészülést a május huszadikai Szentendre Trail-re.