ULTRAkelek

Blog - futások és egyebek

Ha UB, akkor azért mégiscsak egy olyan hosszúságú versenyről van szó, amely megér még egy posztot, ahogyan tavaly, úgy idén is ez az "ami az előzőből kimaradt" összefoglalás és az az óta szerzett benyomások összegzése.

Nehéz elkezdeni egy ilyen hosszúságú futásról a beszámolót, mert annyi minden történt és rengeteg dolognak kellett a célbaérés óta "lepárolódnia". Viszont be kellett lőnöm az optimális megírási időpontot, mert ha túl sokat vár az ember, akkor halványulnak az emlékek, kiesnek részletek, főleg a negatív részek tűnnek el gyorsan, ezáltal pedig...

Végre elérkezett a várva várt pillanat, ráfordulhattam az utolsó hét jelentette elméleti célegyenesre úgy, hogy az UB továbbra is "talpon áll", megrendezésre kerül a tavaszról halasztott októberi időpontban.

Immár hagyományként az őszi futószezon ismét a Szőlőskörrel vette kezdetét, 2016 óta ez a verseny állandó szereplője a naptáramnak.

Lassacskán eltelik a nyár, szerencsére ezúttal megkímélte a futókat a túlzottan magas és hosszú ideig tartó hőhullámoktól.

Bükk-900

2020.08.03

A Betyár-kör után kicsit lazább hét következett, majd egy hét nyaralás, ahol éppen ezek a sorok is születnek. A kánikula elől ismét a hegyekbe menekültünk és a jól bevált szálláshelyünket foglaltuk el Szilvásváradon.

Az UTT után csak rövid ideig nyalogathattam a sebeimet - szerencsére csupán két körmöm elvesztése lett ennek a futásnak az ára.

A múltkori százas után két napot pihentem, kedden pedig már mentünk futni egy rövidet Zsuzsival, szerencsére teljesen jól vagyok, az izomláz egy nap után elmúlt a combból, az ízületek pedig "mintha mi sem történt volna" állapotban vannak érzésre.

Emlékszem gyerekkoromban mindig nagyon vártuk a "hosszú utazást", mikor a nagyszülőkhöz tartottunk a 80-as években a Balatonra, Győrből, befészkelve magunkat a Trabant hátsó ülésére figyeltük az elsuhanó tájat jó három órán keresztül.

Rendhagyó poszt lesz, mert futásról csak érintőlegesen fog szólni, annál inkább a jelenlegi helyzetről és annak a visszásságairól és hatásairól. Képek sem lesznek, csak a saját véleményem.

Még zöldebb!

2020.04.21

Alapvetően egyre inkább a zöld uralkodik a környezetünkben és ez a friss áprilisi zöld az ég kékjével, nos, időjárásilag legalábbis nagyon kitett és kitesz magáért a tavasz.

Már több mint egy hete kint lakunk a várostól távolabb a kis nyaralónkban a vadon szélén, visszagondolva mindig is bennem volt, hogy ez a kis alternatív menedék "abban az esetben" (jelen esetben) nagyon hasznos lehet, nem mellesleg futó szempontból - meg főleg idegileg:) Éltem itt három éven keresztül folyamatosan, szívemhez nőtt a hely.

"Egy dolog a szimuláció alapján világos lehet: a fekete lyukak nagyon furcsa objektumok, és nagyon különleges környezetet teremtenek maguk körül, ami arra is komoly hatással van, hogyan látszanak a megfigyelők számára. Az utóbbi évek során azonban egyre pontosabb modellek készülnek azzal kapcsolatban, mit is kellene látnunk, ha egy aktív fekete...

Latolgatás

2020.03.02

Mivel Zsuzsinak volt egy átvett nevezése a Gánt-trailre nekem is kapóra jött, hogy a hétvégi futást mezőnyben hajtsam végre.

Mikor leadtam a nevezésemet az Extreme Burgenland 2020-as klasszikus tókerülő távjára, az járt a fejemben, hogy ha a tavalyi receptet követem, nagy baj talán nem lehet, miszerint ez egy jó rápróbálás a májusi UB-re, igaz idén még egy Black Hole is ott van a balatoni karika előtt, egyelőre ismeretlen kilométerszámmal és kimenettel:D

Mikor futni kezdtem még nem néztem sem a távolságot, sem pedig a megtételéhez szükséges időt - olyan dolgok pedig, mint a véroxigénszint, laktátküszöb, aerób, anaerób pulzus tartományok, teljesen ismeretlenek voltak számomra - bár ugyanez igaz a futócipőkre (prónál, szupinál, stabil, neutrális, drop kifejezéselés társaik), futóruházatra is,...

Évértékelő

2019.12.30

Nem múlhat el Szilveszter úgy, hogy ne foglaljam össze kicsit az elmúlt évet futós szempontból, előbb azonban az ünnepek - most is nagyon meghitten teltek, rengeteg pihenéssel és még több futással persze.

Ismét elérkezett az év azon időszaka, mikor mindenki számot vet a történésekkel és kicsit előre néz a jövőbe. Jó alkalmat adnak erre a hosszú sötét estéken véghez vitt futások, mikor az embert körülvevő fénykörön kívül csak sötétség van, meg persze a töltésoldalban lapuló macskák, rókák és a legelésző őzek villogó szemei.

A címnek megfelelően idecitálom a runnersworld egyik véletlenül szembejött cikkét - persze sikít róla, hogy egy az egyben lett átvéve és fordítva - de legalább megtudtam, hogy ezen felsorolás szerint nem számítok megszállott futónak, phű!

Most, hogy már meglehetősen közel került a következő komolyabb futás, ideje lett egy blogbejegyzésnek is. Lesz benne elmélkedés meg persze futás és tervek is!

A Korinthosz 80 óta nem vittem túlzásba a futást, egyrészt a tartós hőség miatt, másrészt jobbnak láttam "rápihenni" a Szőlőskörre, hogy ne fulladjak ki a végére mint tavaly.

Az előzményekről röviden: A sopron trail-en igen elengedtem a lefeléken a tempót, amelyre a bal térdem érzékenyebben reagált - ez aztán oda vezetett, hogy mivel a térdemet kíméltem futás közben, alhason-combtőnél kezdett el húzódni valami, kizárólag futásnál, nem volt erős fájdalom, éppen csak kellemetlen.

Indul a nyár!

2019.06.25

Az UTH után végképp beköszöntött a nagybetűs nyár, ez első sorban abban mutatkozott meg, hogy minden különösebb tavaszias átmenet nélkül egyből egy hőségriadós hétbe futottam bele, a szó szoros értelmében, mármint a belefutás tekintetében.